show sidebar & content

ΡΟΜΑΝΤΣΟ

ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΝΑΞΑΓΟΡΑ 3-5, ΑΘΗΝΑ

Πρόκειται για ένα κτίριο της δεκαετίας του ’40 που στέγαζε την τυπογραφική μονάδα και τα γραφεία του περιοδικού ‘Ρομάντσο’ καθώς και των συγγενών περιοδικών ‘Πάνθεον’ και ‘Βεντέτα’. Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, και 4 ορόφους συνολικού εμβαδού περίπου 2200 m2 και αποτελεί ενδιαφέρον δείγμα καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής της περιόδου.

Εδώ στεγαζόταν για πάνω από 60 χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα τυπογραφεία του κέντρου, που έβγαζε μερικά από τα επικερδέστερα και γνωστότερα λαϊκά  περιοδικά της εποχής, ιδιοκτησίας του εκδότη Νίκου Θεοφανίδη. Οι πιο παλιοί θυμούνται το θρυλικό «Ρομάντσο» με τα ρομαντικά μυθιστορήματα, που πούλαγε στις μεγάλες του δόξες 300.000 αντίτυπα την εβδομάδα. Το κτήριο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ιστορία του ελληνικού Τύπου – στα πιεστήρια του Θεοφανίδη είχαν τυπωθεί από τον «Ριζοσπάστη» μέχρι τον «Ελεύθερο Τύπο».

‘Ποντίκι ART’ 11.10.2012  

Η νέα χρήση είναι σύνθετη καθώς στους ορόφους 2-3-4 οι ανοικτές κατόψεις του αρχικού κτιρίου μετατρέπονται σε μεμονωμένα δωμάτια – ‘κοιτίδες’ για νέους εργαζόμενους του δημιουργικού τομέα. Τα δωμάτια επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των δίδυμων φωταγωγών εκατέρωθεν του κεντρικού κλιμακοστασίου. Οι φωταγωγοί σε συνδυασμό με το κλιμακοστάσιο λειτουργούν σαν ένας κατακόρυφος πυρήνας σύνδεσης καθώς επιτρέπουν την οπτική επαφή μεταξύ των ορόφων αλλά και μεταξύ των δωματίων καθώς όλα ‘βλέπουν’ σε αυτούς.

Στον 1ο όροφο, παραμένει ένας ενιαίος χώρος που προορίζεται για να στεγάσει εκθέσεις του έργου που παράγεται από τους ενοίκους και από καλεσμένους εκθέτες.

Στο ισόγειο υπάρχει ο χώρος συγκέντρωσης – café, που αποτελεί και σημείο συνάντησης των ενοίκων μεταξύ τους αλλά και κοινωνικοποίησης με τον ‘έξω κόσμο’ καθώς και μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων (θέατρο – χορός – σινεμά – μουσική). Κεντρικά της κάτοψης βρίσκεται η είσοδος, η υποδοχή και ο ανελκυστήρας με το τυπικό για την εποχή ‘συρμάτινο’ φρεάτιο.

Στο υπόγειο έχει τοποθετηθεί αίθουσα για μουσική, καθώς και ένα σύμπλεγμα από μικρά δωμάτια στούντιο για μουσικούς και μεγάλος χώρος κεντρικού στούντιο ηχογραφήσεων.

Λειτουργικά η ιδέα της ενοποιημένης  – καθετοποιημένης παραγωγής παραμένει ως συστατικό στοιχείο του κτιρίου, αφού τα ‘πολιτιστικά προϊόντα’ που παράγονται στις κοιτίδες, μπορούν να εκτεθούν στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου.

Έγινε προσπάθεια οι επεμβάσεις να είναι όσο γίνεται πιο διακριτικές, τόσο λειτουργικά όσο και κατασκευαστικά, ενώ αισθητικά να δανείζονται στοιχεία από την εποχή του αρχικού κτίσματος. Τα υλικά: σίδερο βαμμένο μαύρο στα κουφώματα, μωσαϊκό – μάρμαρο στα δάπεδα, ξύλινα δρύινα έπιπλα με μασίφ στοιχεία, ασπρόμαυρα πλακάκια και μαρμάρινοι νιπτήρες στα λουτρά, γυαλί armé, εξυπηρετήσουν ακριβώς αυτό το σκοπό. Οι νέες κατασκευές δίνουν την αίσθηση ότι ‘ήταν πάντα εκεί’, χωρίς να θέλουν να επιβληθούν σβήνοντας τα ίχνη του παλαιού κτίσματος.

Η όψη του κτιρίου συντηρήθηκε, μαζί με την ιστορική επιγραφή του, η οποία μπήκε ξανά σε λειτουργία ως αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας του κτιρίου.

Ομάδα: Κατσαρού Βίκυ, Μαλισιάνου Αθηνά, Μητσόπουλος Βασίλης, Οικονομόπουλος Ανδρέας  2012-2013

Romantso-key1
romantso industrial building | photos
romantso industrial building | photos
romantso industrial building | photos
romantso industrial building | photos
romantso industrial building | photos
romantso industrial building | photos
romantso industrial building | photos