show sidebar & content

ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΝΑΞΑΓΟΡΑ 3-5, ΑΘΗΝΑ

ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΝΑΞΑΓΟΡΑ 3-5, ΑΘΗΝΑ

Η νέα χρήση είναι σύνθετη καθώς στους ορόφους 2-3-4 οι ανοικτές κατόψεις του αρχικού κτιρίου μετατρέπονται σε μεμονωμένα δωμάτια – ‘κοιτίδες’ για νέους εργαζόμενους του δημιουργικού τομέα. Τα δωμάτια επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των δίδυμων φωταγωγών εκατέρωθεν του κεντρικού κλιμακοστασίου. Οι φωταγωγοί σε συνδυασμό με το κλιμακοστάσιο λειτουργούν σαν ένας κατακόρυφος πυρήνας σύνδεσης καθώς επιτρέπουν την οπτική επαφή μεταξύ των ορόφων αλλά και μεταξύ των δωματίων καθώς όλα ‘βλέπουν’ σε αυτούς.
Στον 1ο όροφο, παραμένει ένας ενιαίος χώρος που προορίζεται για να στεγάσει εκθέσεις του έργου που παράγεται από τους ενοίκους και από καλεσμένους εκθέτες.
Στο ισόγειο υπάρχει ο χώρος συγκέντρωσης – café, που αποτελεί και σημείο συνάντησης των ενοίκων μεταξύ τους αλλά και κοινωνικοποίησης με τον ‘έξω κόσμο’ καθώς και μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων (θέατρο – χορός – σινεμά – μουσική). Κεντρικά της κάτοψης βρίσκεται η είσοδος, η υποδοχή και ο ανελκυστήρας με το τυπικό για την εποχή ‘συρμάτινο’ φρεάτιο.
Στο υπόγειο έχει τοποθετηθεί αίθουσα για μουσική, καθώς και ένα σύμπλεγμα από μικρά δωμάτια στούντιο για μουσικούς και μεγάλος χώρος κεντρικού στούντιο ηχογραφήσεων.
Λειτουργικά η ιδέα της ενοποιημένης  – καθετοποιημένης παραγωγής παραμένει με αυτόν τον τρόπο ως συστατικό στοιχείο του κτιρίου.
Έγινε προσπάθεια οι επεμβάσεις να είναι όσο γίνεται πιο διακριτικές, τόσο λειτουργικά όσο και κατασκευαστικά, ενώ αισθητικά να δανείζονται στοιχεία από την εποχή του αρχικού κτίσματος. Τα υλικά, σίδερο βαμμένο μαύρο στα κουφώματα, μωσαϊκό – μάρμαρο στα δάπεδα, ξύλινα δρύινα έπιπλα με μασίφ στοιχεία, ασπρόμαυρα πλακάκια και μαρμάρινοι νιπτήρες στα λουτρά, γυαλί armé, έρχονται να εξυπηρετήσουν αυτό το σκοπό. Οι νέες κατασκευές δίνουν την αίσθηση ότι ‘ήταν πάντα εκεί’, χωρίς να θέλουν να επιβληθούν σβήνοντας τα ίχνη του παλαιού κτίσματος.
Η όψη του κτιρίου συντηρήθηκε, μαζί με την ιστορική επιγραφή του, η οποία μπήκε ξανά σε λειτουργία ως αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας του κτιρίου.

Ομάδα:  Αθηνά Μαλισιάνου, Βασίλης Μητσόπουλος, Ανδρέας Οικονομόπουλος  | 2013

romantso industrial building | photos